דבש מזון ותרופה

רבות נכתב על הדבש ותכונותיו הרפואיות ידועות ברפואה העממית מאז ומתמיד. גם הרפואה המודרנית מכירה בדבש כיעיל לטיפול במצבים מסוימים.

דבש מזון ותרופה – הדבש הוא גם מזון וגם תרופה. הרכבו כולל סוכרים פשוטים בריכוז גבוה (גלוקוז ופרוקטוז), מינרלים, ויטמינים, פלבנואידים, שמנים אתריים, חומצות מזון ותרופה אורגניות ועוד. הסוכרים הפשוטים אינם זקוקים לפירוק מכיוון שתהליך זה נעשה על-ידי הדבורים. בדרך זו מקבל גופנו אנרגיה ישירה מבלי לאמץ את מערכת העיכול.

הדבש מקבל את הסגולות התזונתיות והרפואיות של הצמחים שמהם הוא נוצר, דבר המעלה את ערכו כמוצר מרפא. לכל דבש תכונות ייחודיות משלו, בהתאם לצמחים שמהם נלקח הצוף. הרכבו הכימי משתנה ותלוי גם בסוג הקרקע, במזג האוויר ובמיקומו. בישראל אפשר למצוא דבש משיזף, אקליפטוס, דרדרים, מרווה, אשל, אבוקדו, אזוב מצוי, אספסת, הדרים, חמניות, לוטם, פטל קדוש, קידה שעירה, שקד מצוי, תלתן ארצישראלי ועוד – בארץ ישנם כ-80 סוגי פרחים שמהם מפיקות הדבורים דבש. תכולת המינרלים בדבש הכהה גדולה יותר מזו שבדבש הבהיר ולכל דבש תכונות מיוחדות.

דבש מסייע לעצירת דימומים ולאיחוי פצעים. הוא מצוין במקרים של כוויות מכיוון שהוא סופח אליו מים.

דבש טוב ללב. לאנשים הסובלים מבעיות לב מומלץ לצרוך 4-3 כפיות דבש ביום (בליווי מים).

דבש מסייע במקרים של עצירות.

צריכה קבועה של דבש מסייעת למצבי רוח דיכאוניים.

ברפואה העממית ידוע כי דבש ובצל מסייעים לדלקות גרון.

הדבש מרגיע את מערכת העצבים ומומלץ להתמודדות עם חוסר שינה (יש לצרוך לפני השינה.) דבש מקל במקרים של סינוסיטיס – שימו מעט דבש בנחיריים, הטו את הראש לאחור ושאפו פנימה (לא נעים אבל עובד).

דבש מצוין לדלקות עיניים ולקטרקט – נלקח כטיפות (יש לפנות למטפל לקבלת הנחיות מדויקות).

חשוב לדעת:

רצוי לאחסן דבש במכל כהה ולא לחשוף אותו לשמש.

אסור לחמם דבש מעל 40 מעלות צלזיוס. הוא מאבד מערכיו התזונתיים ומערכו (לכן דבש בכוס תה חם אינו יעיל). כדאי לרכוש דבש שלא עבר חימום. דבש שעבר חימום בתהליך שיווקו אינו דבש בעל תכונות מרפא, ומלבד מתיקותו אינו מציע לנו דבר.

דבש הוא מזון סטרילי. אין בו חיידקים, פטריות או בקטריות, למעט נבגי חיידק הקלוסטרידיום בוטולוניום – הם היחידים המצליחים לשרוד בתוך דבש. נבגי החיידק מייצרים את אחד הרעלנים החזקים העלול לגרום לשיתוק ולפגיעה כלל מערכתית בגוף. הפגיעה במערכת העצבים המרכזית יכולה להיגרם בתוך שעות או לאחר כמה ימים לאחר אכילת הדבש (מחלת הבוטוליזם).

אצל מבוגרים, חומציות הקיבה קוטלת את הנבגים ולכן אין סכנה, אך מערכת העיכול של תינוקות עדיין אינה חומצית דיה כדי להשמידם. לכן צריכת דבש מתחת לגיל 18 חודשים אינה מומלצת.